Tiukkaa asiaa
KEHOSI TARVITSEE YHTÄLAILLA
LEPOA KUIN RAVINTOA JA LIIKUNTAA
Ravittu keho nukkuu ja palautuu paremmin. Nukkuminen on tärkeää niin aivoille kuin keholle. Nukkuessamme aivot ovat laturissa. Muun muassa höttöruuat, puhelimen selailu, tv:n katselu ja raskas liikunta ennen nukkumaan menoa nostavat vireystilaamme eivätkä aivomme osaa tulkita nukkumaan menoa. Aivot uudistuvat unen aikana. Älä tingi unesta.
Unen aikana kehosi ja mielesi palautuu päivän asioista.
Mielesi prosessoi unen aikana päivän ja tallentaa sen kovalevylle.
Uni on osa vuorokausirytmiä. Uni on luonnollista. Kaikki eläimet nukkuvat. Nukkumiselle on biologinen tarve. Unen tarve on aikuisilla keskimäärin 7-9 tuntia vuorokaudessa, nuorilla 8-9 tuntia. Unen tarve on jokaisella yksilöllistä. Kun olet nukkunut hyvin, tiedät sen heti herätessäsi. Unen aikana lihakset rentoutuvat, unen keskeisiä tehtäviä ovat mm. lihasväsymyksen säätely. Tuli- ja liikuntaelinten sairaudet tai kivut voivat olla johdannaisia huonosta unesta. Riittämätön uni lisää myös ylipainon, tyypin 2-diabeteksen ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien vaaraa.
Kehittymistä ei tapahdu,
ellei ole lepoa.
”Kehittyminen ja palautuminen tapahtuvat harjoitusta seuraavan levon aikana, kun liikuntaharjoittelusta aiheutuneet lihaksiston kudosvauriot korjautuvat anabolisten hormonien vaikutuksesta. Unen aikainen aivojen elpyminen ilmenee esimerkiksi kasvuhormonin erittymisenä. Kasvuhormoni on anabolinen eli esimerkiksi lihasproteiinirakenteita muodostava hormoni – unta pidetäänkin hormonaalisesti anabolisena tilana.”
Liikunta ja uni: Laadukasta unta liikkumalla, UKK-insituutti